Vinnas valpdagbok


13/10-16

Glädjande nog stannar båda valparna kvar i hushållet, Simon min sambo köper hanvalpen där jag bibehåller avelsrätten. Tikvalpen kommer jag som var tänkt från början jobba vidare med som framtida tävlingshund men även en ev. framtida valpkull på kennel Hoppjärkan. 

29/9-16

Sorry alla som försökt följa valpdagboken, har insett att tiden inte riktigt har räckt till att sitta här bakom skärmen. Men valparna utvecklas så fint, man blir riktigt varm i hjärtat. I söndags testade de kaja för första gången, stolta sprang de runt med den fint bärandes. Och att komma upp i mattes famn var något dom själva bjöd upp till. Nu är deras namn även officiellt med tema Segrare, Victorious och Vici. Engelska och latin för segra/segrar/segrade mycket passande med tanke på föräldrarnas namn. Pappa Roffe kommer ur temakullen Gold (då tänker jag 1:a pris) och mamma Vinna´s tilltalsnamn säger sig själv. 

Valparna fyller 7 veckor idag och de är redan rumsrena med enstaka olycka inne, kommer på signal, och lärt sig vänta på sin mat. Bra grunder att sen jobba vidare på ! 


14/9-16

Igår kom kennelkonsulenterna på besök, första rutinbesöket görs i samband med uppstartandet av kenneln. Trevligt besök där jag fick fint omdöme om hundarna och hundhållningen, de blev faschinerade av hur delaktiga hundarna är i min vardag. Vilket återspeglade sig i deras välbefinnande. Senare idag kommer Annelie med familj på besök, Anneli åkte med mig och Vinna när vi tog den 128 mil långa resan tur och retur till hanen. Så ska bli kul att höra hennes omdöme om de små. 

11/9-16

Strul med inloggningen och reperation från webnode sida därav sen uppdatering här. Men nu är de igång igen ;) Valparna de frodas och växer, kräver mer av mig nu än innan. Berikar deras dag med lite småsaker varje dag, utöver de vardagliga som tillkommer när man bara är 4,5 vecka och hör massa nya saker. De har nu fått prova på en tunnel, varit med vid diskning (skramel osv.), gått med när jag dammsugit men även träffat husets andra hundar och katter. Katten Siken är en bra läromästare, lugn och försiktgt med valparna. Hon har vanan inne sen alla goldenvalpar hon varit med om. De har även fått inviga sin utomhushage igår vilket självklart var uppskattat. Trygga coola valpar som tar för sig av livets utmaningar på ett bra sätt. Underbara att titta på och mysa med.  

7/9-16

Ojojoj vad valparna utvecklas, så himla kul att se och vara delaktig i deras uppväxt. Nu har de fått börja utforsta resten av huset, mycket spännande tycker dom. Mycket bus och upptåg hittar de på, men mycket duktiga på att söka upp sin tidning för att göra ifrån sig även när de är i huset. Lagt in mer föremål i deras hage som berikar deras vakna tid även där inne. Just nu får de komma ut och utforska 2-3 ggr om dagen och de får smakprov på valpfoder 2 ggr/dag. Så nu börjar de verkligen kräva mer av mig att se till att de är nöjda. Vinna mår bara bra och leker fint med dom små, myket kärleksfull uppfostran och lek. Precis som hon är. 

5/9-16

Måndag och ny vecka, jösses vad tiden rullar på. Valparna utvecklas så fint och jämnt, de får numera mat 2 ggr om dagen och har påbörjat äta uppblöt valpfoder. Köttfärsen har ju varit en hitt där de inte varit någon som helst tvekan över vad som ska göras. I söndags var Gabriella här på besök, och självklart hade hon med sig kameran. Dom bilderna kommer komma upp lite senare när jag fått ta del av dom. 

Ikväll klipptes de åter igen klor på dom, nu kunde jag ha dom liggandes på ryggen i knät under tiden. Bra tecken på av/på knapp. 

Att se Vinna börja leka så omsorgsfullt med valparna är så himla gulligt, ikväll låg Vinna och tikvalpen och gostuggade på varandra. Vinna har verkligen utvecklats så fint som rollen som mamma. 

3/9-16

Ja så blev de några dagar utan uppdatering här igen... ibland hinner man inte sitta vid datorn när alla djur ska skötas och tas om hand på bästa sätt. Men med lilla familjen är det bra, valparna fick testa fast föda i form av nötfärs för 2 dagar sen och de tyckte det var så gott. Äter det med god aptit, fortfarande är det små smakprover. Nu söker sig både tiken och hanen ut till tidningarna för att kissa, så 99% av gånger sker det inte i bädden. Mycket duktiga små valpar. Stunderna dom är vakna är mer fartfyllda och även bus mellan varandra. Är mycket nöjd över utveckligen av dessa valpar, och har stora förväntingar på dom. 

Idag fick även Vinnas bror ännu ett 1:a pris i åpenklass i Danmark och är nu uppflyttade till Elit, Stort Grattis till Lillen och Thomas! 

31/8-16

Hanen har börjat söka sig utanför bädden för att göra ifrån sig, så fort de trycker på så vinglar han iväg för att göra ifrån sig på tidningarna. Riktigt redig kille de där =) Tiken är fortfarande nöjd med att Vinna hjälper henne istället. Däremot leker dom mer och mer med varandra och även provar om man kan leka med Vinnas huvud, en ängels tålamod är vad Vinna har. Tycker hon de är lite väl på så puttar hon dom försiktigt med nosen tillbaka där hon anser de ska vara. 

De små korta vakna stunderna blir längre och längre men än sover de mycket. Men när de är vakna då ska allt testas (åtminstone så långt de har kommit utvecklingsstadiet). Och de uppskattar när man sätter sig hos dom och umgås. Imorgon blir de dags för dom att testa fast föda. 


30/8-16

Valparna är nu 2,5 vecka och de har haft en händelserik dag. Vägning inför avmaskningen idag där båda låg på ca 1800 gram jämna och fina. Avmaskningen gick förvånansvärt bra var beredd på en rejäl utmaning men de var så duktiga båda två, de båda grimaserades jättemycket och tyckte de var jätteäckligt men var så duktiga ändå. Köpt hem canicur om de skulle bli obalans i magen, bättre att vara på säkra sidan så man har det hemma. I samband med avmaskning fick de även sina första halsband, så blir de lättare att se skillnad på dom på håll. 

Efter lite vila vaknade dom till igen och idag lekte dom med varandra för första gången, så kul nu när de får mer utdelning av varandras närvaro. Man kan sitta och bara titta på dom i timmar. 

30/8-16 (Barnpoolen)

Tänkte dela med mig av mina tankar kring användandet av uppblåsbar barnpool här på sidan, detta är endast mina egna tankar.

Efter jag hört om flera rekomendationer om den omtalande uppblåsbara poolen på diverse sociala medier och forum. Så tog jag kontakt med andra uppfödare som haft tidigare erfarenhet av båda klassiska valplådan i trä samt numera poolen. Med alla jag hörde med så var alla nöjda, fick flera värdefulla tips som jag tog till mig. Bland annat att ha 1 i reserv om oturen skulle vara framme att den första gick sönder eller vid exempelvis större rengöring av  poolen. Blev rekomenderad att ha valparna kvar i poolen tills de är 2,5 - 3 veckor då de sen finns risk att de tugga sönder poolen och utrymmet också kunde bli för litet. Med all den informationen jag fick valde jag att köra på med uppblåsbara poolen, med 1 i reserv.

Vinna gillade poolen direkt, inför valpningen la jag tidningar i botten enligt konstens alla regler med ytterligare bra bäddmaterial i textil. Genom valpningen fick poolen mer än godkänt, de var lätt att hålla koll på vad som hände och Vinna uppskattade de mjuka kanterna att vila huvudet på. Poolen var lättstädat och gick snabbt att desinficera och hålla fräsch. Genom de första 2 veckorna var poolen smidig, lätt för Vinna att ta sig in och ur. Valparna klämdes inte mot någon hård vägg och de alla kunde ligga bekvämt och säkert. 

Vid 2 veckors ålder klättrade däremot valparna ur poolen och fick därför snabbare än jag planerat färdigställa deras hage. 

Men summa av de hela så är jag mer än nöjd, lätt att hålla rent, Vinna var nöjd med den och hanterbar för mig. Så kan varmt rekommendera den till er andra som funderar på användandet av pool till hundar. Tänk bara på att anpassa efter er ras och individ, kan tänka mig tikar som bäddar rejält kanske den inte håller men då finns de andra hållbarare pooler. 

5 av 5 tuggben får barnpoolen av mig. 

Valphagen
Valphagen

28/8-16

Ens hjärta smälter verkligen när man sitter och kolla på dom, så bedårande söta. Och de är redan med vad som händer i omgivningen. Efter deras små rymningar ur poolen för att utforska rummet fick de bli att bygga deras hage. Den har de nu haft sen i fredags och ja de funkar riktigt bra, de tar sig i och ur biabädden och tycker de är trevligt att kolla runt lite mer. Anpassat så Vinna har sin biabädd placerad i rummet så hon kan hålla koll på dom utan att nödvändigtvis ligga hos dom. Hon verkar mycket nöjd över den nya möbleringen. Så summa av de hela, är vi alla nöjda. 

26/8-16

Igår blev valparna 2 veckor, de blir mer medvetna om sin omgivning. De blir stadigare på sina ben i sina försök att gå och har även börjat göra "lekinviter" (man kan nog inte riktigt kalla det de, men försök till de åtminstone). För övrigt så flyter dagarna på där både Vinna och valpar mår bra. Snart är de även dags för deras större hage. Tog lite försök till huvudbilder idag på dom små. 

Hanen finns fortfarande kvar till ett hem för träning och tävling. 

23/8-16

Lite svårt att ibland skriva om här när det än så länge är så lugnt och harmoniskt. För det har det verkligen varit, mys på hög nivå. Både att titta till dom men även mellan Vinna och valparna. 

Men, nu har de hänt grejer. Valparna har idag öppnat ögonen, när man ser att de tittar tillbaka på en är en sån mysig känsla. De har redan visat personlighetsdrag som ska bli riktigt kul att se hur de utvecklar sig. Starka envisa friska valpar som älskar mys med sin mamma, ja så kan man beskriva läget i valplådan just nu. 

160821
160821

21/8-16

Valparna är nu 10 dagar !! Nu kan ögonen öppnas när som helst, tikens ögonvrår har visat lite tecken på att de är på G. Ska bli så spännande att få följa dom här små underverken. De alla mår bra och äter, sover och även börjat göra försök till att använda bakbenen. Även deras reflexer när man kliar bakom öronen och sidan så rycker de i bakbenen. 

Om du är intresserad så finns fortfarande möjlighet att tinga hanen. Hör av dig till mig så får vi pratas vid mer. 

19/8-16

Skönt när man kan åka och ordna med ärenden på mornarna, även en fredag morgon är de lugnt i stan när man behöver fixa lite grejer till valparna. Blivnade valphagen och flera leksaker passande valpar är investerad. Vinna valde själv största favoriten, grodan. Hon gillar mjuka leksaker som bara är sådär goa att bära på. Hennes egna leksaker från hennes valptid finns fortfarande kvar, men undanplockade från de andra två stora hundarna som gillar att leka med dom på hårdhäntare sätt. 

Fick såna sköna bilder på Vinna med valparna som visar hur avslappnad hon är i sin roll. Upptäckt att även tikvalpen ofta helst ligger kring framben huvud på Vinna när hon vill ha närhet. Hanen lägger sig mer lite varstans bara det är skönt så är han nöjd. Godingarna ! 

18/8-16

1 vecka gamla är valparna nu, de båda har dubblat sin födelsevikt och fått klorna klippta. Inte så mkt att klippa, bara lilla vassa toppen så Vinnas juver inte blir rispat. Idag på förmiddagen började hanen att anstränga bakbenen och vips så lyckades han en liten stund och sen försökte han igen, även tiken gjorde bra försök under kvällen. Nu kommer de gå fort när man börjar ana alla dessa små anlag och personligheter. Inte minst så börjar de bli en liten liten springa vid ögonen, snaaart öppnas även dom =) 

160817
160817

17/8-16 

Nu börjar Vinna vilja vara med mer i huset och vill lämna rummet med valparna, självklart får hon det. Så mysigt att ha med henne i huset igen så lugn och fin. När valparna gnäller lyssnar hon noga och sen avgör hon om det är behov att hon kommer tillbaka till dom eller inte. Så klok tjej är hon =) Nu är valparna 6 dagar och man märker av att de börjar höra saker och ting. Snart får vi se deras små ljusa ögon. 

16/8-16

Några dagar med dålig uppdatering, men händer inte så mycket mer än att valparna växer och äter/sover. Men de blir trots allt bara sötare och sötare, deras framtida stamtavlenamn är bestämt men vad det är får ni hålla till tåls med ett tag till. Temat blev en kombination mellan Vinna och Roffe. Igår var det vägning för valparna, båda två hade gått upp ca 200 gram var. Mycket jämna och fina trots man ser skillnad mellan hanen och tiken. Vinna växer med sin roll som mor och lär sig hantera situationer mycket bättre, en liten hönsmamma är vad hon är. Min goa tjej! 

13/8-16

Valparna växer och frodas och tar för sig i livet. Vinna är en riktigt bra mamma, knappt man kan tro hon är förstagångsmamma. Idag tyckte hon även de gick bra att vara med och greja med de andra djuren litegrann innan hon visade att hon ville in till dom igen. Riktigt rofyllt som det ska vara. 

Är det så att du är intresserad av hanen och kan erbjuda ett bra aktivt hem, välkommen att höra av dig. 

12/8-16

Nu har lilla familjen kommit till ro, resultatet blev 1 hane och 1 tik välskapta små godingar. Hela förloppet har gått bra och nu ligger dom alla och vilar och tar igen sig. Bilder kommer självklart komma upp =) 

11/8-16 

kl 18.45 Nu är Vinna igång, första valpen är född. En liten hane på 470 g =) Vinna är en sån duktig mamma 

kl 19.15 Andra valpen är född, en tik på 427 g =) Fortsättning följer 

10/8-16

Nu har tempen börjat svaja för Vinna, positivt tecken. Hon är nu inne i dygn 60 och alltså 3 dagar kvar till beräknad valpning. Likt andra tikar jag har erfarenhet av så är hon mycket lugn och harmonisk. Är ännu med på gården och de korta promenaderna följer hon mer än gärna med på. Sen får man inte glömma våra korta aktiveringar. Nu låter det kanske att vi gör jättemycket och inte tar de lugn, men för det mesta ligger hon såhär intill mig 

8/8-16

Imorse kände jag kraftiga rörelser från valparna, och tittade man noga såg man även hur de rörde sig. Ska bli spännande att se hur många som finns där inne. Nu är även temptagningen igång, den ligger stadigt på 38. 

6/8-16

Slutspurten, 8 veckor sedan vi var i Brunflo med Vinna och fick träffa snyggingen Roffe. Just nu ligger hon intill mig i soffan med huvudet i knät och tycker de är hemskt onödigt av mig att sitta framför datorn. Temperamentmässigt så tar hon det med ro, träning är något vi fortfarande sysselsätter oss med men i lugna former. Valplådan är framplockad (en större barnpool) Vinna tyckte den var helt okej och fann sig tillrätta. Än är de en tid kvar men skönt för henne att finna sig till ro. Någon som vågar sig till att gissa antalet valpar ? 

30/7-16

2 veckor kvar av dräktigheten nu när Vinna har klivit in i 7:e veckan. Rummet där Vinna ska bo in sig är städat och iordning, börjat lagra på sig nödvändigheter och mer ska fixas. Vinna tar allt det som är lite jobbigare med positiv anda, precis som hon är. Imorgon ska vi köra lite klippning och bad om det blir för jobbigt för henne sen när det blir ännu närmare. Det härliga är att jag har nu 2 veckor semester för uppladdning. 

25/7-16

Helgen har bestått av många olika aktiviteter där Vinna har fått vara med på några delar, men värmen och den magen hon börjar få så tar vi allt i hennes takt. 

I lördags gick Vinna in i 6:e dräktighetsveckan. Nu har hon börjat gå över till valpfodret som hon succesivt får inblandat i sitt normala foder tills det helt övergår till valpfodret. För att tiken och valparna ska få bästa möjliga förutstänning krävs det att de får ett bra anpassat foder. Ingen viktuppgång för Vinna från förra vägningen. 

Nu börjar det hända grejer med valparna, den stora tillväxtfasen har börjat!  

16/7 - 16

5:e veckan i Vinnas dräktighet och visst märker man att hon är dräktig alltid. Den där lilla snärta midjan är borta och magen hänger mer neråt hon är mognare, matgladare och på något vis lugnare. Men självklart är hon fortfarande min goa pärla som är med på träningar och promenader. Under vägningen igår vägde hon 29,8 kg.

Vinna i 8:e veckan
Vinna i 8:e veckan
Vinna i 7:e veckan
Vinna i 7:e veckan
Vinna i 6:e veckan
Vinna i 6:e veckan
Vinna i 5:e veckan
Vinna i 5:e veckan